De specificaties van de camera waren
vanochtend al bekend, maar we zullen ze nog even kort samen vatten. De Canon 450D beschikt over een 12,2 megapixel CMOS sensor. Dankzij de Digic III processor kan de camera 3,5 foto's per seconden vastleggen in 14 bits RAW formaat. Vorige modellen beschikten over 12 bits RAW formaat, in vergelijking met deze toestellen kan de 450D meer kleurgradaties vastleggen (iets wat je in de praktijk overigens niet tot nauwelijks zult kunnen zien).
De body is lichtjes verandert ten opzicht van de Canon 400D. Er is gebruik gemaakt van een type kunststof op de grip waardoor deze net een klein beetje prettiger in de hand ligt dan zijn voorganger. Het blijft echter een kleine camera en aankoop van de optionele battery-grip is wellicht aan te raden.
Een paar punten die ons opvielen belichten we hier even extra:
SD geheugen
De Canon 450D is de eerste digitale spiegelreflex van Canon die gebruik maakt van SD(HC) geheugen. Vervelend voor mensen die overstappen van een ouder model. Hun huidige geheugenkaarten kunnen de prullenbak in. Gelukkig zijn geheugenkaarten tegenwoordig zo goedkoop dat dit nauwelijks een belemmering mag vormen bij de keuze om over te stappen. Voor amper 10 euro koop je al 1 gigabyte SD geheugen.
Menustructuur
De menustructuur die eerder gebruikt werd op de 1D(s) mark III en de Canon 40D is nu ook overgenomen op het instapmodel. Dat is mooi, want deze opbouw van het menu werkt erg prettig en duidelijk.
Het grote verschil zit 'm vooral in het gebruik van meerder 'tabbladen' zodat je niet langer in een pagina hoeft te scrollen. Daardoor zie je direct of het gezochte menu item onder het betreffende tabblad te vinden is.
Ook prettig is de manier om door het menu te navigeren. Waar je bij de 400D eerst naar het tabblad moet navigeren om over te schakelen naar het volgende tabblad kan dit nu rechtstreeks. Een kleine verbetering die in de praktijk tijdens een shoot kostbare seconden kan schelen. Om nog meer tijd te besparen kun je veel gebruikte menu instellingen ook in een persoonlijk menu plaatsen zodat je er snel en gemakkelijk bij kunt komen zonder lang te moeten zoeken.
Weergave van de instellingen is licht aangepast
Live view
De Canon 450D is de eerste Canon digitale spiegelreflexcamera met een scherpstelling functie tijdens het gebruik van Live-view waarbij het niet nodig is om de spiegel eerst neer te klappen. Er wordt gebruik gemaakt van contrast detectie om scherp te stellen, zoals ook bij compactcamera's gebeurd. Nadeel van deze methode is de snelheid van het scherp stellen; deze is namelijk nogal laag. In de praktijk duurt het gauw 2 tot 4 seconden voordat het gewenste punt scherp is.
Gelukkig is tevens de op de Canon 40D gebruikte methode beschikbaar. Hierbij klapt de spiegel weer naar beneden en wordt er op de traditionele manier scherp gesteld. Zodra je de knop weer los laat klapt de spiegel weer ophoog en verschijnt er weer beeld op het scherm. Wanneer je Live-view geactiveerd hebt druk je op de * knop om scherp te stellen. De gewenste methode kun je in het menu opgeven.
Vooral overstappers van compactcamera's zullen blij zijn met deze verbeterde Live-view. Het lijkt tenslotte sterk op de wat je gewend bent bij een compact camera. Ik kom nog steeds mensen tegen die raar opkijken wanneer ze horen dat je bij mijn digitale spiegelreflexcamera niet op het LCD scherm je compositie kunt bepalen. Bij de Canon 450D kan dit dus wel.
Overigens zou ik niet aanraden om op deze manier je spiegelreflex te gebruiken, je mist behoorlijk wat stabiliteit waardoor je foto's snel onscherp kunnen worden. Daarbij is het ook niet de snelste manier van werken. Live-view blijft echter handig voor bijvoorbeeld product- en macrofotografie.
De Live-view functie
Zoals hierboven te zien is kun je tijdens Live-view ook direct een histogram van de opname bekijken. De kleine vierhoek in het midden van het scherm geeft de plek aan waar scherpgesteld wordt (contrast AF mode). Je kunt deze rechthoek met behulp van de pijltjestoetsen over het gehele beeldvlak bewegen en zo precies bepalen waar er scherpgesteld moet worden. Zodra de rechthoek groen wordt is de scherpstelling voltooid (normaal is de rechthoek wit).
Spotmeting
Een functionaliteit waarvan ik blij ben dat hij eindelijk toegevoegd is aan de instapreflex reeks is de spotmeting. Tot dusver was deze belichtingsmeting methode alleen voorbehouden aan de hogere modellenlijnen. Met spotmeting kun je een klein gebied in het midden van het zoekerbeeld gebruiken om het licht te meten op een specifieke plek.
Bijvoorbeeld een persoon die in het donker voor een fel verlicht raam staat. Wanneer je een algehele lichtmeting uitvoert zal de opname verkeerd belicht worden en waarschijnlijk zowel het raam overbelicht als de persoon onderbelicht zijn. Door een spotmeting uit te voeren op de persoon gebruikt de camera de correcte lichtinformatie om ervoor te zorgen dat de persoon goed belicht is (en het raam overbelicht).
ISO instellen
Nu ook hoge ISO waarden zorgen voor ruisarme beelden kun je deze lichtgevoeligheidsinstelling steeds meer gaan zien als een derde waarde in de camera instellingen voor een juiste belichting. Je bepaald een correct belichte opname namelijk door een combinatie van sluitertijd en diafragma. Wanneer je de lichtgevoeligheid mee neemt in deze berekening kun je nog ruimer omgaan met de benodigde sluitertijd en diafragma.
Het is daarom prettig dat de Canon 450D een nieuwe specifieke ISO knop heeft die handig onder handbereik is geplaatst. Je kunt de ISO nu snel aanpassen zonder dat je ogen van de zoeker hoeft te halen. Aangezien de ISO nu ook weergeven wordt in het zoekerbeeld wordt het kinderspel de ISO in luttele seconden aan te passen.
ISO instelling bij de hand
Conclusie (voorlopig)
Zo op het eerste gezicht lijkt de Canon 450D weer een uitstekende opvolger in de lijn van instapreflexen. Op bijna alle punten zijn verbeteringen doorgevoerd en de 450D is geenzins meer het kreupele kleine broertje die de 300D ooit was. Met spotmeting, live-view en een 12,2 megapixel sensor zijn er nog maar weinig redenen om te kiezen voor zijn grotere broer, de Canon 40D. Canon zet met de 450D weer een uitstekende camera neer!
Vanaf maart 2008 zal de 450D in de winkels beschikbaar komen.
De Canon 400D blijft overigens voorlopig nog gewoon te koop naast de nieuwe Canon 450D.
Meer informatie:
-
Canon 450D microsite
-
Kort filmpje over de auto-lighting-optimizer
-
Canon productpagina
- DPReview;
overzicht van de veranderingen